Vedligehold

Sådan vedligeholder og rengør du din sofa

Når du nu har fået sådan en lækker sofa, er det vigtigt at holde den ved lige og rengøre den, så den er smuk og lækker mange år ud i fremtiden. Det kan nemt lade sig gøre, hvis du blot bruger en smule tid en gang imellem.

Hos sofa.dk benytter vi udelukkende meget slidstærke møbelstoffer og kraftigt læder af høj kvalitet, der er meget nemt at vedligeholde. Der er dog nogle småting, som du bør gøre for at vedligeholde sofaen og derved forlænge levetiden.

Ugentlig støvsugning kan gøre underværker

En nem og overskuelig måde at rengøre din sofa på er ved at støvsuge den jævnligt. Det er vigtigt, at du støvsuger sofaen regelmæssigt og gerne en gang om ugen. Det fjerner støv og smuds, som ellers kan trænge ind i stoffet og sætte sig fast. Her skal du huske altid at bruge et blødt mundstykke på støvsugeren, så du ikke er for hård ved sofaen.

Du skal dog være opmærksom på ikke at gnide for hårdt på stoffet ved støvsugning, da det kan fremprovokere ’peeling’ eller eventuel misfarvning.

Støvsugning af sofa

Oplever du, at din sofa bliver nusset?

Alle tekstiler afgiver fnuller på overfladen, hvilket også bliver kaldt peeling. Selvom du kan tro det, er det ikke en fejl, men en naturlig egenskab ved materialet. Det meste af det fnuller, du eventuelt kan se, er fibre fra plaider og tøj eller overskudsfibre fra selve overfladen på møblet.

Peeling kan give møbelstoffet et nusset udseende, og fremmede fibre i andre farver (fra for eksempel tøj og støv) kan blive viklet ind i stoffet og fremhæve fnuller. Hvis du oplever, at din sofa ser nusset ud, kan du forsigtigt benytte en elektrisk fnugfjerner, som er en lille maskine netop til dette formål. På den måde får du hurtigt sofaen til at se pæn ud på ny.

Imprægner din sofa inden brug

Hvis du gerne vil have din sofa eller et andet stofmøbel til at holde det rene og fine look, anbefaler vi, at du imprægnerer dit stofmøblet med en tekstilimprægnering for at give stoffet en beskyttende overflade. Tekstilimprægnering giver effektiv beskyttelse til møbler med stofbetræk og andre tekstiler. Alt du skal gøre er at spraye et lag på en overflade, så det bliver vådt. Herefter skal du blot lade det tørre i ca. 90 minutter, og så er du sikret en lækker sofa langt ud i fremtiden.

Måske er du bange for, at tekstilimprægneringen ændrer på stoffets udseende, men det er lige modsat. Det er nemlig med til at holde på det nuværende udseende og samtidig skabe åndbarhed og en usynlig beskyttelse. Hvis du gerne vil kontrollere om behandlingen er lykkes, kan du teste det med lidt vand. Hvis vandet ikke laver små ”perler” på overfladen, bør behandlingen gentages. Så er du sikker på, at din sofa er fuldt beskyttet mod slid og snavs.

Når du bruger dit nye møbel for første gang

Når du får dit nye møbel leveret, fremstår møblet meget stramt i det. Så snart møblet tages i brug, vil stoffet udvide sig en lille smule. Dette kan få stoffet til at rynke lidt. Udvidelsen af stoffet vil hurtigt vise sig – typisk inden for en måneds tid – hvorefter det kun vil ske i mindre grad.

Sofaen eller møblet bør derfor jævnligt stryges med hånden, så overskudsstoffet fordeles på hynden og sædet. Det er derfor ikke en fejl i stoffet, men ganske naturligt med rynker.

Sådan passer du på din lædersofa

Hvis du har en lædersofa, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Alt læder skal plejes. Læder, der ikke plejes, tørrer ud og mister styrke. Dårligt vedligeholdt læder får ofte små revner i overfladen, falmer og bliver mere modtageligt for pletter og ridser. Det er derfor vigtigt, at du passer ekstra godt på din lædersofa.

Hos sofa.dk kan du få din lædersofa i Semianilin-læder. Det er læder, der har fået en let overfladebehandling og derved er blevet mere modstandsdygtigt. Overfladebehandlingen betyder, at man har lidt mere tid til at fjerne spildte væsker og lignende fra læderets overflade, inden det begynder at trænge ind i overfladen og give pletter.

Sidst men ikke mindst skal du vide, at læder er meget følsomt over for omgivelserne. Direkte sollys og tør varme (fra for eksempel brændeovn og radiator) nedbryder læderets naturlige egenskaber. Alt læder patineres, men med den rette pleje og vedligeholdelse vil læderet bevare sin smidighed og udseende.

Sådan rengør du din lædersofa

Skønhed og lang levetid i en sofa afhænger meget af, hvordan det rengøres. En enkel støvaftørring af sofaen med en blød, tør klud er nok til at holde den perfekt. Du skal dog passe på, at du ikke gnider læderet kraftig med kluden. Sørg desuden for at det tørrer naturligt uden at udsætte det for direkte sollys og varme.

Der er flere ting, du skal være opmærksom på ved rengøring af din lædersofa. Brug aldrig opvaskemidler, sulfo, opløsningsmidler eller andre husholdningsrengøringsmidler på læder. Det kan være med til at ødelægge overfladen på læderet, og derved taber du din garanti eller reklamationsret. Brug som udgangspunkt heller aldrig sæbespåner til læderpleje. Sæbespåner kan nemlig udtørre læderet og kan i værste tilfælde beskadige læderoverfladen. Selvom du gerne vil have sofaen rengjort, skal du passe på med at gøre det for grundigt og for tit, da finishen kan tabe konsistens og holdbarhed, hvis du rengør den for tit.

Hvad skal du gøre, hvis du laver pletter på din stof- eller lædersofa?

Du kan ikke undgå, at der kommer pletter på sofaen på et tidspunkt. Du skulle gerne kunne nyde et glas vin i sofaen uden at få dårlig samvittighed, når du spilder. Her kommer derfor fem råd til, hvordan du fjerner forskellige pletter. Det gælder både din lædersofa og din almindelige stofsofa.

Hvordan vedligeholder jeg mit polstrede møbel?

Når du får en ny sofa, vil den ofte være polstret, hvilket vil sige, at den er beklædt med et blødt lag af eksempelvis skumgummi betrukket med stof, læder eller lignende for at gøre det behageligt at sidde i.Når du modtager din nye sofa, kan det virke som om der er forskel i pudernes tykkelse. Dette kan opstå, fordi puderne kan komprimeres under pakning og transport. Hvis du ryster puderne lidt, kan de genvinde deres oprindelige form. Efter noget tid vil sæde- og rygpuderne blive justeret til formen på din krop. Derfor kan de begynde at virke lidt nedsunkne, og der kan opstå naturlige rynker i stoffet, hvor du har siddet. Dette er normalt, men hvis du vil have puderne til at se nye ud igen, kan du gøre følgende:

Puder med fjer

Hvis sæde- og rygpuderne indeholder fjer, hakket eller knust skum, skal du bare puffe dem. Det hjælper også, hvis du fjerner betrækket og ryster den indvendige pude en gang imellem. Når du sætter den tilbage i betrækket, skal du sørge for, at den er trykket korrekt ind i hjørnerne af betrækket.

Puder med skum

Hvis puderne i betrækket er lavet af skum, kan du glatte langs overfladen af puderne for at få rynkerne til at forsvinde. I løbet af de første tre måneder bliver skum en smule blødere, og derefter stabiliserer det sig. Den mest brugte siddeposition kan derfor være blødere. Denne forskel forsvinder efter de første tre måneder, hvis du ændrer siddestilling en gang imellem.